Altolandon: Een rijzende ster op grote hoogte.
Bodegas Alto landon ligt op 1080 meter boven de zee en behoort tot een van de hoogst gelegen wijnbedrijven van Spanje. Men bezit 70 hectaren wijngaard allen gelegen bij het stadje Landete in de provincie Cuenca. Vanaf het moment dat de eerste wijnstokken werden geplant wordt er biologisch gewerkt. Het fruit ondergaat een groot temperatuur verschil tussen dag en nacht van rond de 20 graden. Vooral de koele nachten geven aan het fruit een mooie, frisse zuurgraad mee. Nadat het fruit is geplukt gaat het naar de modern geoutilleerde wijn maak ruimte waar grote konisch gevormde, roestvrij stalen gistingstanks staan met een inhoud van 6000 liter. Uiteraard beschikken deze cuves over nauwkeurige temperatuurbeheersing waardoor de gistingstemperatuur nimmer hoger wordt dan 30 graden. Er wordt geen gebruik gemaakt van industriële gist maar uitsluitend de natuurlijk op de druif voorkomende.
De schillen blijven, afhankelijk van de gebruikte druif, gemiddeld 2 tot 3 weken in contact met het sap waarna een lichte persing volgt. Hierna gaat de jonge wijn richting vatenkelder voor
verdere rijping in fusten van Frans eikenhout van 225 liter. Men vervangt jaarlijks circa 25% van deze vaten. Alle wijnen ondergaan de melkzure gisting (Malo Lactique) in fust. Ook hier gaat dat geheel natuurlijk er worden geen industriële bacteriën aan toegevoegd. Vatrijping (ook weer afhankelijk van het druivenras) is tussen de 8 en 24 maanden. Nadat de wijn op fles is gebracht rijpt dze minimaal nog acht maanden voordat de verkoop start.
Rosalia Molina is de grote vrouw achter dit project. Haar carrière begon bij Tetrapak, later ging zij in de toeristen industrie werken. Tijdens een bezoek aan St. Emilion sloeg de wijnvonk over en pakte zij een studie œnologie op. Alles was nog hobbymatig tot het huisraad buiten onder een zeiltje werd gezet om binnen plaats te maken voor gistings- tanks, pas toen drong de ernst van deze wijnpassie volledig tot Rosalia door. Nu, enkele jaren later is Altolandon een toonaangevend bedrijf geworden voor fijne, biologische wijnen. Er wordt witte en rode wijn gemaakt. Voor de witte maakt zij gebruik van chardonnay, petit manseng. De rode wijnen worden gemaakt van bobal, monastrell, syrah, malbec, merlot, grenache en cabernet-franc. Deze energieke moeder van drie kinderen is ook creatief want naast wijn maken fotografeert en schildert zij én ontwerpt zij haar eigen etiketten.