Terug

Levering PostNL i.v.m. online drukte is er vaak vertraging. Wij kunnen dit helaas niet versnellen .

Welke basissmaken heeft wijn?

  • 11 / 12 / 2019 0
Welke basissmaken heeft wijn?

Wanner je wijn gaat proeven gebruik je de tong. Op de tong kun je bepaalde basissmaken ontdekken zoals zuur, bitter, en zoet. Lees verder om de vijf basissmaken verder te ontdekken.

We kennen grofweg 5 basissmaken in wijn. We kennen droge-, halfzoete-, zoete-, zure-, bittere smaken.

Droog ofwel niet zoet

Een andere benaming op het etiket kan zijn, sec, dry of trocken. De droge wijn krijgt zijn smaak doordat alle suikers zijn vergist in alcohol. Soms kunnen dit soort droge wijnen aroma's hebben van fruit of vanille maar dat betekend dan niet dat de wijn zoet is, het blijft een droge wijn met geuren van zoetigheid.

Half zoet

Op het etiket kom je dan het volgende tegen; halfdroog, lichtzoet, demi-sec, halbtrocken, feinherb. Dit half zoete in de wijn komt doordat niet alle suikers vergist zijn en daardoor een deel rest suikers overblijven in de wijn waardoor deze wijn een beetje zoet smaakt.

Zoet

Op het etiket kun je dan het volgende lezen, moelleux, doux, sweet, suss. Een zoete wijn krijg je wanneer het overgrote deel van de aanwezige suiker niet is vergist in alcohol maar achterblijft als suiker in de wijn.

Zuur

Een wijn kan ook zuurder smaken en dat kan door veel factoren afhangen. Welk druivenras is er gebruikt, de ene is zuurder dan de andere. Ook de herkomst van de wijn, het weer of het oogstjaar kan een belangrijke rol spelen in de zuurgraad van een wijn. In het algemeen kun je stellen hoe hoger het zuurgehalte hoe koeler het klimaat en hoe warmer dan minder zuurgraad.

Bitter

Door de aanwezige tannines in de wijn kan een wijn een meer of mindere bittere smaak geven. Hoe rijper de tannine in de druif is des te minder bitters er in de wijn zitten. De bitterse smaak mag niet overheersen anders verliest de wijn zijn balans.

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ProefWijn 9,7 / 10 - 30 Smaakervaringen @ Webwinkelkeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »