
Wat kost een fles wijn?
Dit is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Het antwoord is niet eenvoudig om te geven omdat er veel zaken bij komen kijken. Er zijn al wijnen te koop vanaf een paar euro (supermarkt wijnen) maar ook wijnen die 100 euro of veel meer kosten.
Maar wat bepaalt nu de verkoopprijs die jij tegenkomt in de supermarkt of bij een wijnhandel?
Wat kost een fles wijn?
Dit is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Het antwoord is niet eenvoudig om te geven omdat er veel zaken bij komen kijken. Er zijn al wijnen te koop vanaf een paar euro (supermarkt wijnen) maar ook wijnen die 100 euro of veel meer kosten.
Maar wat bepaalt nu de verkoopprijs?
Wat bepaald nou de prijs die jij tegenkomt in de supermarkt of bij een wijnhandel?
In Nederland geven we makkelijker voor een glas bier of wijn of zelfs een kopje koffie 4-5 euro uit dan dat wij een fles wijn kopen van hetzelfde bedrag, vreemd toch? De gemiddelde verkoopprijs in de supermarkt wat uitgegeven wordt aan een fles wijn is 3,50 euro een absurd laag bedrag en ik vraag me dan ook echt af wat dat voor kwaliteit is.
Waarom zeg ik dit? Heel simpel een fles wijn kost zonder de wijn erin al gauw tussen de 2,50 en 3,50 om te maken. Dus dat zijn alle kosten die er gemaakt moeten worden voordat de wijnfles zelf (dus zonder wijn erin) bij jou op de tafel staat.
Hoe is deze prijsopbouw dan van een wijnfles?
- de fles zelf, is het wit glas of gerecycled groen glas dit bepaald mede de prijs
- het etiket op de fles
- de afsluiting, een schroefdop of een (kunststof) kurk
- de doos waarin de flessen vervoerd worden
- transport naar Nederland
- importheffingen van buiten de EU
- accijns belasting per fles, 0,66 ct/fles
- marge van de wijnboer
- marge van de wijnimporteur
- marge van de wijnhandel
- BTW 21% over alle bovenstaande punten
Wanneer je deze punten eens goed berekend dan zie je dat de kostprijs al snel oploopt zeker wanneer je weet dat accijns en BTW al ca 80 eurocent is en dan komt de rest er nog bij. De wijn zit er dus nog steeds niet in!
Dus wanneer je een fles wijn van 5 euro koopt dan weet je dat er aan kwaliteit wijn rond de 2-3 aan wijn in zit, bij een fles van 8 euro zit er al meer dan 5 euro aan kwaliteit wijn in de fles dus een verdubbeling van kwaliteit.
Wat maakt nou deze verschillen?
Er zitten natuurlijk veel meer componenten in het hele wijnproces die mede de verkoopprijs bepalen. Je kunt je voorstellen wanneer een druif met de hand is geplukt dat dat veel duurder is dan machinaal plukken. Met de hand plukken is natuurlijk wel beter voor de kwaliteit maar is in veel Europese landen duurder. Supermarktwijnen zijn meestal machinaal geplukt.
Het vervoer bepaald ook een groot gedeelte van de prijs. Worden de flessen netjes verpakt in dozen van 6 met sticker en bedrukking en verstuurd met pallets over de weg naar Nederland of komt de wijn in bulk-containers als sap in de Nederlandse havens aan. In bulk wekenlang onderweg zijn en hier worden gebotteld is natuurlijk goedkoper maar je kunt je afvragen of de kwaliteit niet veel aan waarde verliest, je mag dat zelf eens bedenken wanneer een Nieuw-Zeelandse wijn voor 5 euro in de supermarkt ligt en een reis van 18.000km achter de rug heeft.
Wat bepaalt nog meer de prijs van een fles wijn?
- Locatie/prijs van de grond van de wijngaard
- Druiven met de hand geplukt of machinaal
- Sap als 'bulk' getransporteerd of ter plaatse gebotteld
- Hoeveelheid water aan de wijnranken
- Manier van persen en bottelen
- Biologische wijnbouw of niet
- Wel of geen (eiken)houten vaten
- Wel of geen nieuwe houten vaten
De locatie is erg belangrijk, zit je als wijnmaker in een duur gedeelte b.v. de Champagne streek of de Bordeaux streek dan betaal je meer voor een hectare grond dan elders in Frankrijk of zelfs in (Oost-) Europa. Ook de bekende “hout” smaken worden aan goedkopere wijnen toegevoegd door houtsnippers of stukken hout in een RVS tank toe te voegen i.p.v. op dure eikenhouten vaten te laten rusten.
Wat betekent dit alles nu voor de prijs-kwaliteit van de wijn?
Ik denk dat de verschillen niet erg groot zijn in de onderste prijscategorieen. Tot ca. 5 euro is de aangeboden kwaliteit nagenoeg even “goed”. Wanneer je boven de 7-8 euro en verder gaat kijken dan ga je grotere verschillen zien en voornamelijk proeven. Omdat de basiskosten van een fles wijn redelijk hetzelfde is van een goedkope of een dure wijn, merk je dat de kwaliteit gaat toenemen tot een bepaald niveau.
Wat niet wil zeggen dat een wijn van 60-100 euro veel beter is dan een wijn van 10-15 euro. Vaak komt er een omslagpunt waarbij marketing en beleving creëren bij de duurdere wijnen een grotere rol gaat spelen.
Maar het blijft allemaal een persoonlijke beleving en ervaring. Wanneer je tevreden bent met je slobberwijn uit de supermarkt dan is dat prima natuurlijk. Ik zou wel eens willen adviseren om eens een wijn uit de wat hogere prijscategorie te kiezen en de verschillen te gaan ervaren.
Bij ProefWijn.nl hebben we veel biologische, vegan en handgeplukte druiven waar wijnen van zijn gemaakt tussen de populaire prijs van 10-15 euro. Dus keuze genoeg voor vele smaken!
Proost en geniet in gezondheid van jouw favoriete wijn.