Terug

Levering PostNL i.v.m. het Corona virus, Post NL heeft op dit moment vertraging. Wij kunnen dit helaas niet versnellen

Olijven, Truffels en Valpolicella

  • 04 / 05 / 2020 0
Olijven, Truffels en Valpolicella

Olijven, Truffels en…Valpolicella
Azienda Brigaldara: klein wijnhuis met groots verhaal

Soms heb je van die plekken die meer dan een eervolle vermelding verdienen. Zo’n plek waar alles lijkt te kloppen. Een gave ‘Azienda’, de Italiaanse benaming voor een statig landhuis, midden tussen de wijngaarden met mooie vergezichten en een onvergetelijk landschap. Zo een is Azienda Brigaldara; een wijnhuis in de buurt van Verona, te midden van de bekende Valpolicella wijnroute.

Olijven, Truffels en…Valpolicella
 

Azienda Brigaldara: klein wijnhuis met groots verhaal 

Soms heb je van die plekken die meer dan een eervolle vermelding verdienen. Zo’n plek waar alles lijkt te kloppen. Een gave ‘Azienda’, de Italiaanse benaming voor een statig landhuis, midden tussen de wijngaarden met mooie vergezichten en een onvergetelijk landschap. Zo een is Azienda Brigaldara; een wijnhuis in de buurt van Verona, te midden van de bekende Valpolicella wijnroute. 

Azienda Brigaldara

Het wijnhuis ligt net buiten San Floriano, in het hart van de Valpolicella wijnroute aan de voet van de Marano vallei. Marano maakt deel uit van de 4 valleien waar de Valpolicella wijn vandaan komt. De naam Brigaldara komt als sinds 1260 voor in de geschiedenis en verwees naar een gelijknamige villa met daarbij behorende landerijen. Sinds 1929 is het in handen van de familie Cesari. Tot de jaren ‘70 wordt er met name fruit en graan verbouwd, waarna er in 1979 een definitieve stap wordt gezet richting wijnproductie. Pas begin jaren ‘90, wanneer land wordt aangekocht in het omliggende Marano, Grezzana, Case Vecie en Marcellise groeit het familiebedrijf uit tot een groots wijnhuis. Op het terrein van de Cesari’s vind je bovendien een traditionele ‘portico’, een kleiner landhuis dat is omgebouwd tot wijnkelder met twee verdiepingen. In de onderste verdieping staan de houten wijnvaten, maar eerst komen de geoogste druiven binnen op de bovenste verdieping, waar vervolgens het fermentatieproces plaatsvindt.

 

Olijven, truffels en… Valpolicella

Een zwarte truffel wordt niet voor niets de diamant van de Italiaanse keuken genoemd. Wie het ooit geproefd heeft, en dan bedoelen we de verse truffel, is daarna vaak ‘hooked for life’! En jawel hoor, niet alleen komen er fantastische wijnen van Azienda Brigaldara, dit duurzame wijnhuis doet zijn goede naam ook nog eens eer aan vanwege de zwarte zomertruffel. En dan niet zomaar een truffel, maar een bijzondere variant met een ‘scorzone’, wat dikke huid betekent in het Italiaans. Hierdoor blijft de truffel langer beschermd. Deze Brigaldara truffel is een iets lichtere versie dan andere zwarte truffels met een intense, verfijnde smaak. 

Excellente Amarone, Valpolicella en Soave

Van zwarte truffels over naar Robijnrode wijn, de Italiaanse ster: Valpolicella. In Valpolicella heeft met name de Corvinadruif een belangrijk aandeel. Deze vormt de basis en wordt veelal geblend met andere blauwe druivensoorten uit deze streek, de Rondinella en Molinara. Heb je het over Valpolicella, dan komt ook ongetwijfeld de ‘Amarone’ voorbij. Een klassewijn met dito naam. Deze wijn wordt onder delicate omstandigheden geproduceerd, waarbij de druiven in oktober met de hand worden geplukt. Deze drogen vervolgens nog minimaal 4 maanden op onder meer bamboematten. Door dit proces verliest de druif een groot gedeelte van het vocht en ontstaat een hoog suikergehalte. Met als resultaat een zeer geconcentreerde wijn van ultieme kwaliteit. De Amarone is de Barolo van de Veneto regio! 

Meer toegankelijk en dus beter betaalbaar is het kleinere zusje; de Valpolicella. Veelal geroemd vanwege het Amarone karakter maar dan minder geconcentreerd. Ook wijnhuis Brigaldara brengt overheerlijke Valpolicella’s op de markt, zoals de Bigaldara Valpolicella Ripasso Superiore en de Brigaldara Valpolicella. Met recht 2 wijnen die meespelen in het hogere klassement. Bij de Valpolicella Ripasso Superiore staat Ripasso voor tweede gisting, waarbij de druivenschillen gebruikt voor de Amarone opnieuw meegisten. De gisting verloopt langzaam gedurende 5 dagen en verschaft de wijn een bijzonder karakter. Door het contact met de gedroogde druiven ontstaan nieuwe aroma’s. Deze wijn is goed gestructureerd en evenwichtig van smaak. In de geur heeft het lichte aroma's van rijp en gedroogd fruit die tijdens het rijpingsproces evolueren om de wijn meer diepgang te geven. 

Soave

En dan de laatste gouden troef van wijnhuis Brigaldara; de ‘Soave Brigaldara DOC’. De Soave bestaat voor 100% uit Garganega-druiven. Deze inheemse variant uit het gebied ten oosten van Verona groeit in grote bossen. Met als opbrengst mooie middelgrote druiven. Tijdens het fermentatieproces blijven de krachtige aroma's uit de schil van de druiven zoveel mogelijk behouden. Deze Soave is lichtgeel van kleur met bloemige tonen in de neus. Ook ontwaren we de geur van amandel omlijst met citrusvruchten. Een heerlijke wijn voor een zomerse avond of bij een lekker visgerecht. 

Wist je dat Italiaanse wijnen 4 classificaties kennen? Vino da Tavola (tafelwijn), IGT (Indicazione Geographica Tipica, DOC (Denominazione di origine controllata) en DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Waarbij DOCG de allerhoogste kwalificatie is?

 

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

    Hide compare box
    ProefWijn 9,7 / 10 - 30 Smaakervaringen @ Webwinkelkeur
    Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »