
Asperges combineren met wijn
Je hebt de eerste borden of berichten misschien al gezien: “Asperges, ze zijn er weer!”. April is namelijk de start van het aspergeseizoen. Er zijn veel variaties in bereidingen met asperges. Natuurlijk is een van de bekendste wel Asperges à la Flamande.
Asperges combineren met wijn
Je hebt de eerste borden of berichten misschien al gezien: “Asperges, ze zijn er weer!”. April is namelijk de start van het aspergeseizoen. Er zijn veel variaties in bereidingen met asperges. Natuurlijk is een van de bekendste wel Asperges à la Flamande.
Je koopt alvast de eerste asperges en het culinair genie in je komt omhoog en je begint de asperges te schillen. Je maakt de botersaus en kookt de krieltjes en de eieren. Je maakt het bord op en legt de ham er nog bij. Daar sta je dan: je hebt een heerlijk gerecht gemaakt, maar je hebt er nog geen passende wijn gevonden om bij te drinken! Geen zorgen, wij geven een aantal suggesties om een wijn te combineren met asperges!
Wijn combineren met asperges
De verkrijgbaarheid van asperges
Witte asperges zijn verkrijgbaar van april tot ongeveer eind juni. Daarnaast bestaan er ook nog groene asperges. Tegenwoordig zijn groene asperges het gehele jaar verkrijgbaar. Het grootste verschil tussen deze twee is dat de groene asperge hoger bladgroengehalte heeft. Dit komt, doordat de groene asperges de zon heeft gezien en witte asperges niet. Daarnaast bevat de groene asperge ook meer vitamine C en is wat sterker van smaak.
Heeft de garing van de asperge invloed op wijnkeuze?
Je zou denken dat een asperge altijd hetzelfde smaakt. Echter is dit niet helemaal het geval. Naarmate een asperge gaarder wordt, veranderd de smaak van ervan naarmate een asperge gaarder wordt. Ongekookte asperges zijn heerlijk in bijvoorbeeld in een salade. Een rauwe asperge heeft nog een flinke bite en is wat bitter en is daarom goed te combineren met droge wijnen van Weinressort Freinsheim. Een gekookte asperge daarentegen worden zachter en zoeter. Daarom kun je bij gekookte asperges ook lichtzoete wijnen drinken, zoals de Riesling.
Wijn combineren met verschillende gerechten
Asperges lenen zich perfect voor verschillende bereidingen. Zo kun je ze bijvoorbeeld grillen, bakken, frituren en blancheren. Een van de bekendste combinaties is natuurlijk asperges à la Flamande, waarbij de asperges geblancheerd zijn. Dit gerecht bevat smaakvolle, maar rustige smaken. Daarom valt dit gerecht goed te combineren met een droge, aromatische wijn. Een goede combinatie met dit gerecht is de Weinressort Freinsheim Sauvignon Blanc trocken.
Thuisverwennerij met een overheerlijk variatie en een glas wijn
Wil je toch een keer iets anders koken dan de Asperge à la Flamande? Dan hebben wij een leuke variatie op deze klassieker: Huzarensalade à la Flamande met asperge en hollandaisesaus. Door de luchtige saus is het erg goed te combineren met droge en aromatische witte wijnen zoals de Freinsheim.
Benodigdheden:
Voor de huzarensalade:
- 200 gram Aardappelen in blokjes gesneden
- 200 gram beenham in blokjes gesneden
- 2 gekookte eieren
- 1 eetlepel platte peterselie fijngehakt
- 1 klein sjalot fijngesneden
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 theelepel mosterd.
Voor de Asperges
- 400 gram asperges
- Aceto di Balsamico
Voor de hollandaisesaus:
- 0,25 gesnipperd sjalotje
- 0,25 dl witte wijnazijn
- 0,25 dl water
- Peperkorrels, gekneusd
- 1 laurierblaadje
- 38 gram eidooier
- 150 gram boter.
Werkwijze:
Kook de aardappelen beetgaar en giet deze af en laat ze volledig afkoelen. Snijd de eieren in blokjes. Zodra de aardappelen afgekoeld zijn, meng deze dan met de ham, ei, sjalot en peterselie. Breng alles op smaak met de mosterd, mayonaise en zout en peper. Laat dit even staan in de koelkast en bereid de asperges en de saus voor. Zet de boter op laag vuur, zodat deze kan klaren. Naarmate de boter smelt zal het vet zich gaan scheiden van de boter. Laat de boter niet bruin worden! Deze massa moet je eruit scheppen. Kook het water, witte wijnazijn, laurierblaadje, het halve sjalotje en peperkorrels in tot de helft over is. Zeef deze massa. Laat het vocht afkoelen tot ongeveer 50 graden. Doe het vocht en de eidooiers in een (rvs) bekken en klop de massa luchtig boven een pan net niet kokend water. Deze techniek heet au-bain marie. Zodra de saus gebonden is voeg je al roerend, druppelsgewijs, de geklaarde boter toe. Breng dit op smaak met zout en peper. Laat de saus in de buurt van het fornuis staan, zodat deze op temperatuur blijft. Schil nu de asperges en snijdt ze in schuine plakken van ongeveer 1 centimeter dik. Bak de asperges op middelhoog vuur. Het beste is om de asperges eerst in olie te bakken. Zodra de asperges halfgaar zijn kun je roomboter toevoegen. Zodra de asperges gaar zijn, blus je het af met een scheutje Aceto di Balsamico en breng je de asperges op smaak met zout en peper. Maak nu het bord op. Schep de huzarensalade in bijvoorbeeld een steekring. Schep daarop de gebakken asperges en werk dit af met de hollandaisesaus.